A CCS4CEE projekt összefoglalása | Magyarország

A CCS4CEE projekt összefoglalása | Magyarország

PROJEKT HÁTTERE | A közelmúltban számos kulcsfontosságú területen (pl. megújuló energiaforrások, energiatárolás, elektromos járművek) elért eredmények lehetővé teszik az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának jelentős csökkentését, de nem elegendők a Párizsi Megállapodással összhangban lévő mélyreható szén-dioxid-mentesítés eléréséhez. Ezt a Nemzetközi Energiaügynökség is elismeri technológiai értékeléseiben, valamint az Európai Unió intézményei és független kutatók által készített különböző modellezési tanulmányokban. A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás (CCS)1 alkalmazása csökkentheti az ipari kibocsátást, alacsony szén-dioxid-kibocsátású ipari hőt biztosíthat, és javíthatja az energiabiztonságot azáltal, hogy lehetővé teszi a szabályozható erőművek alacsony kibocsátással történő további működését. Nagyszabású megvalósításához azonban hosszú távú szabályozási keretre van szükség. A CCS témája jelenleg nincs jelen a közép- és kelet-európai (KKE) országok éghajlat-politikai vitáiban. Ez ahhoz vezethet, hogy a CCS bevezetése Európa-szerte egyenlőtlenül halad előre, ami a felzárkózási költségek növekedéséhez, valamint a nemzeti fejlődés és a regionális együttműködés elszalasztott lehetőségeihez vezethet. A projekt célja, hogy elkerülhessük ezt a forgatókönyvet. 

PROJEKT CÉLJA | A projekt célja, hogy megújítsa a CCS hosszútávú bevezetéséről szóló tárgyalásokat a Közép- és Kelet- Európai régióban, új szakpolitikához és közös projektet kialakításához vezetve. Az várható, hogy a tényeken alapuló konszenzus kialakítása a kulcsfontosságú érdekelt felek között megnyitja az utat a konkrét szakpolitikák és vállalkozások megvalósítása előtt. Ezt úgy érhetjük el, hogy összekapcsoljuk a nemzeti és regionális kiadványok formájában levő elemző munkát a kommunikációs és kapacitásépítési tevékenységekkel, amelyek a CCS időben történő bevezetésének fontosságára fókuszálnak nemzetközi együttműködéssel. 

HATÓKÖR ÉS FÁZISOK | A projekt Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát, Magyarországot, Szlovéniát, Horvátországot, Romániát, Litvániát, Lettországot, Észtországot és Ukrajnát érinti. 

Hungary_final_summary_ENG (English version)

Hungary_final summary

Share the article